Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hídlap(36)

2008.08.17
Megnyílt a spanyol alkotók képeiből álló tárlat

Mától tekinthetőek meg Goya alkotásai az esztergomi volt Vármegyeházán, a tegnapi ünnepélyes megnyitó után már várják az érdeklődőket a spanyol klasszikus rézkarcai. Különleges meglepetésként – Salvador Dalí öt Goya átdolgozása is a kiállítás részét képezi, egészen október 15-éig.
 

 

A 2004-es Dalí, illetve a május 2-ától július 20-áig rendezett Munkácsy-kiállítás után ismét egy meghatározó tárlat nyílt Esztergomban. A szervezők, illetve Bánhidy László művészettörténész és Bérczi Miklós restaurátor a héten még az utolsó simításokat végezték a Goya-tárlat berendezésének kialakításán. Felkerült a falra a százharminc Goya alkotás, melyek legnagyobb része rézkarc, tíz pedig vegyes technikával készült. A szervezők a megnyitóra is tartogattak meglepetést, ekkor jelentették be, hogy öt Dalí-kép is a kiállítás része, melyek érdekessége, hogy Goya alkotásainak átdolgozásai, az öt kép-pár pedig együtt látható a volt Vármegyeházán. Goya grafikai munkássága, rajzai, rézkarcai, valamint aquatintái egyedülálló helyet foglalnak el a spanyol és a nemzetközi művészettörténetben. Alkotásai nagy hatással voltak az őt követő művészekre, főleg Picassora és Dalíra. Utóbbi érdeklődését elsősorban a Los Caprichos sorozat ragadta meg, melyet miután felfedezett, 1973 és 1977 között sajátosan átdolgozott. Goya erőteljes társadalomkritikával átitatott, nyolcvanlapos grafikai sorozata, a Los Caprichos, ihlette meg igazán Dalít, melynek hatására a 20. század nagy katalán művésze Goya műveinek mondanivalóját néha csupán egy-két vonással, de minden esetben a rá jellemző szürrealista elemekkel, valamint találó színeivel fokozta tovább, tette még markánsabbá. A két művész munkájának szembeállítása, a „Les Caprices de Goya de Dalí”, nem egyéb, mint hódolat Goya és Dalí előtt, aki utolsó nagy grafikai sorozatát 73 esztendős korában fejezte be - tudtuk meg a kiállítást szervező Gran Tours utazási iroda ügyvezetőjétől.Zoltai Dániel hozzáfűzte, hogy október 15-ig láthatóak Goya Los Caprichos és a La Tauromaquia című sorozatainak képei, valamint Salvador Dalí Goya-átdolgozásai, utóbbi egy esetleges későbbi, teljes körű kiállítás előzeteseként. Ezeket egyébként Magyarországon még egyetlen múzeum sem állította ki, így Esztergomban tekinthetők meg először Dalí ezen munkái. Igaz a 20. századi spanyol alkotó képei közül már többet láthattak a városban a műkedvelők, 2004-ben ugyanis a Várhegyen rendezett Dalí-kiállítást az önkormányzat, melyet akkor több mint tízezren tekintettek meg. A mostani kiállítás anyaga Esztergom testvérvárosából, Bambergből érkezett, Richard H. Mayernek köszönhetően. A gyűjtemény tulajdonosának neve nem ismeretlen Magyarországon, mivel az elmúlt években számos, sikeres tárlatot rendeztek a tulajdonában lévő alkotásokból.

Weben is Esztergomban Goya

A Munkácsy-kiállítás sikerének mintájára, a Goya-tárlatot is megtalálhatják az érdeklődők az interneten is. A www.goyaesztergomban.hu honlapon információt kapunk az alkotóról, műveiről, illetve a kiállítás anyagáról. De választhatjuk a vizuális sétát Esztergomban című menüpontot is, ahol a város történetéről, nevezetességeiről olvashatunk, de akár a szálláshelyekről is részletes képet kaphatunk.

A jegyek ára megegyezik a Munkácsy-kiállításon szedett belépőkkel. Az egyéni továbbra is 1500 forint, ám a nyugdíjasok és a diákok kedvezményesen 800 forintért tekinthetik meg Goya műveit. További kedvezmény jár még a csoportos belépőkhöz is, ráadásul az önkormányzat finanszírozásában ezt a tárlatot is díjmentesen nézhetik meg az esztergomi diákok szervezett iskolai látogatás esetében. A kiállítás megtekinthető hétfő kivételével mindennap 10-től 18 óráig. Ám a Szent István Napokon a rendkívüli nyitva tartásnak köszönhetően reggel 9-től este tizenegyig látogathatóak Goya képei.

Goya négy grafikai sorozatot hagyott hátra. Ezek a nyolcvan lapból álló Los Caprichos (Szeszélyek, Ötletek, 1799), az ugyancsak nyolcvanlapos Los Desastres de la guerra (A háború borzalmai, 1810-12), a negyvenlapos Tauromaquia (Bikaviadal, 1816), valamint a 22 lapból álló Los Disparates (Balgaságok, 1816-24). A háború borzalmai és a Balgaságok című sorozatait csak halála után 1863-ban, illetve 1864-ben adták ki.

Lenger Varga Péter